Waar let je op bij het inhuren van een schouwveger?

Hoewel het door de overheid niet verplicht wordt gesteld, is het wel zeer aangeraden om toch minimaal eens per jaar de schouwveger te laten komen. De schouw of schoorsteen reinigingen kan namelijk veel ellende veroorzaken. Niemand zit namelijk te wachten op een schoorsteenbrand. Zeker niet als je ook nog eens geen geld krijgt uitgekeerd van de verzekering om de schade te denken, als blijkt dat de brand je eigen schuld is omdat je al jaren de schoorsteen niet hebt laten vegen. Je kunt natuurlijk zelf je schouw vegen, maar het verdient de aanbeveling om een professionele partij in te laten schakelen. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een goede schouwveger?

Aangesloten bij een branchevereniging

Ook voor schoorsteenvegers zijn er brancheverenigingen. Een goede tip is dus om eens te gaan kijken op de site van zo’n branchevereniging. Welke bedrijven zijn hierbij aangesloten? Wat is hun specialisatie? Als je een naam gevonden hebt van een bedrijf dat bij je in de buurt zit, kun je altijd nog even op internet zoeken naar gedeelde ervaringen van dit bedrijf. Zijn deze positief of negatief? Of is er helemaal niets te vinden over het bedrijf? Dat kan vaak ook een indicatie zijn dat er iets niet helemaal in de haak is.

Offertes vergelijken

Natuurlijk vraag je een aantal offertes op, voordat je een keus maakt. Veel schouwvegers komen langs voor een gratis keuring. Op die manier weten ze wat de staat van de schoorsteen is en wat ze moeten doen. Vergelijk niet alleen de offertes, maar ook hoe deze gratis keuring wordt gedaan. Gaat iemand ook echt het dak op, of blijft de schoorsteenveger aan de tafel zitten en kan vanachter zijn kop koffie de toestand van het rookkanaal beoordelen? Bij het vergelijken van offertes moet je in je achterhoofd houden dat prijs alleen niet bepalend is. De ene offerte kan veel goedkoper lijken, maar als je dan leest wat er bij de prijs inbegrepen zit, kan het zijn dat je bij die duurdere aanbieding toch veel meer waar voor je geld krijgt.

Veegbewijs

Normaliter krijg je, nadat je schouw is geveegd, een veegbewijs van het bedrijf dat je hebt ingehuurd. Op dit bewijs staat onder meer de datum waarop de schoorsteen is geveegd en door wie het is gedaan. Heeft de ingehuurde schoorsteenveger meer gedaan dan alleen veger? Heeft hij bijvoorbeeld ook vogelnesten verwijderd of een beschermkap op de schoorsteen geplaatst? Dan kan het zijn dat ook dit soort extra handelingen, op het veegbewijs vermeld worden. Gooi dit bewijs niet zo maar weg. Het is namelijk niet alleen een garantiebewijs, maar kan je ook helpen om bij je verzekering aan te tonen dat je niet nalatig bent geweest, in het geval het toch mis gaat en er een schoorsteenbrand is ontstaan.